Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Οι προσπάθειες εντοπισμού σταματούν εδώ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα'θελαμε.


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. «Οι προσπάθειες εντοπισμού σταματούν εδώ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα'θελαμε. Η Ηλιάννα μας δεν είναι πια εδώ. Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας. Η Αστυνομία θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση». Με αυτά τα λόγια της φίλης της Ηλιάννας, Χριστίνας Λαμπούση, γράφεται ο επίλογος της ιστορίας της 26χρονης που εξαφανίστηκε από τον Ασωπό Μονεμβασίας την προηγούμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στη σελίδα της Ομάδας Αναζήτησής της που είχε δημιουργηθεί στο instagram.
Όπως νωρίτερα έγραψε το Notospress, το λευκό Toyota Yaris Που οδηγούσε βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου σε απόκρημνη πλευρά στα Τηγάνια, κοντά στην Ελιά του Δήμου Μονεμβασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε στη θάλασσα κοντά στην παραλία Τηγάνια στην Ελιά, κάτω από ένα ξωκλήσι που βρίσκεται εκεί. Η 26χρονη φαίνεται πως έπεσε στο γκρεμό και καρφώθηκε στο βυθό. Παρά το γεγονός ότι ομάδες αναζήτησης πέρασαν από το σημείο δεν εντόπισαν τα ίχνη της διότι το αυτοκίνητο ήταν κάτω από την επιφάνεια του νερού καλυμμένο με φύκια. Το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο δυστυχώς βρίσκεται και η άτυχη κοπέλα εντόπισε σήμερα το μεσημέρι ψαράς.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ο ίδιος ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μαρουδάς ενώ έχει στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού της σωρού της.
Τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια της Ηλιάννας.
https://notospress.gr

EKTAKTO.Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ηλιάνας, σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αντέννα Νότιας Ελλάδας εντοπίστηκε το μεσημέρι τις Πέμπτης το αυτοκίνητο της Ηλιάνας μέσα στη θάλασσα σε απόκρημνη περιοχή στα Τηγάνια της τ.κ Ελιάς του Δήμου Μονεμβασίας.To αυτοκίνητο εντοπίστηκε απο άτομο που είχε πάει στο σημειό για ψάρεμα.Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση από την Αστυνομία,το Λιμενικό καθώς και δύτες που έχουν σπεύσει στο σημείο.Η περιοχή έχει αποκλειστεί,περισσότερα σε λίγο.
ΠΗΓΗ http://ant1south.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ ! ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 48 ΩΡΕΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που απέστειλε στο Δήμο μας η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία,στην περιοχή των Κυθήρων τις επόμενες 48 ώρες θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι δημότες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τουσ,ειδικά σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν καμένα δέντρα.

Τέλος παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων στο προαύλιο χώρο των οποίων υπάρχουν δέντρα,να κρατήσουν τα παιδιά σε εσωτερικούς η προστατευμένους χώρους.


                                                       εκ του Δήμου 
                                                     
                                                      Ο Αντιδήμαρχος
                                                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΗΝΟΣ

1917 - 2017 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ!!!! από την ανακήρυξη των Κυθήρων ως Αυτόνομος Νήσος. Μια πτυχή της ιστορίας σημαντικής για τα Κύθηρα.


1917 - 2017 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ!!!! από την ανακήρυξη των Κυθήρων ως Αυτόνομος Νήσος. Μια πτυχή της ιστορίας σημαντικής για τα Κύθηρα. Παρά τις παροτρύνσεις μου προς αρμόδιους δεν κατορθώθηκε να γίνει μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης τη χρονιά που συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια και που εντός ολίγων ημερών παρέρχεται. Αντιγράφω κεφάλαιο από "εκκολαπτόμενο" βιβλίου μου… για την τιμή των όπλων. Τα Επίσημα ντοκουμέντα της εποχής φυλάσσονται και διατίθενται σε αντίγραφα από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ζωή τραβούσε την ανηφόρα. Ανηφόρι με πολέμους, νίκες, διχασμό, οικονομική εξαθλίωση. Κι όπου φτώχεια, εκεί οι αρρώστιες, εκεί κι οι επιδημίες θερίζουν. Η Ελλάδα που μεγάλωσε με το αίμα των παιδιών της κατά τους Βαλκανικούς αγώνες, γρήγορα χωρίστηκε στη μέση. Η μισή με την Αθήνα κι η άλλη μισή με την ελευθερωμένη Θεσσαλονίκη. Χωρίστηκαν στα δύο κι οι Έλληνες. Οι μισοί με τον βασιλιά κι οι άλλοι μισοί με τον Βενιζέλο. Αυτόν τον διχασμό συνδαύλιζαν οι ηγέτες των μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών, που δεν αφήνουν τους λαούς στην ησυχία τους. Πιότερο τη μικρή Ελλάδα με τη μεγάλη ιστορία, τη σπουδαία γεωγραφική της θέση και τον πλούτο της, έχουν στο επίκεντρο των σχεδίων τους. Είχαν μεταξύ τους πόλεμο οι μεγάλοι. Οι Γερμανοί μαζί με τους Αυστροουγκαρέζους μας ήθελαν με το μέρος τους. Μας ήθελαν, όμως κι οι Άγγλοι κι οι Γάλλοι, που μαζί με τους Ρώσους πολέμαγαν τους Γερμανούς. Στο τέλος κατέπλευσαν οι Γάλλοι κι οι Άγγλοι και με το έτσι θέλω περικύκλωσαν τον Πειραιά με τα καράβια τους, αποβίβασαν στρατό και στη Θεσσαλονίκη κι έκαναν κουμάντο. Ο βασιλιάς με τους Γερμανούς, ο Βενιζέλος με τους άλλους. Μπλέξιμο. Δεν έφτανε, όμως, αυτό. Οι Αγγλογάλλοι, για να αναγκάσουν τον βασιλιά να συμφωνήσει μαζί τους, απέκλεισαν με τον στόλο τους τα λιμάνια της νότιας Ελλάδας κι έτσι δεν έφταναν τρόφιμα κι άρχισε να θερίζει πείνα τον κόσμο.
Τον Δεκέμβρη του 1916 ήλθε απ’ τη Θεσσαλονίκη στο Τσιρίγο ο νέος δικηγόρος, Παναγιώτης Τσιτσίλιας, ανιψιός του συνονόματου παλιού δημάρχου. Ήταν έφεδρος υπολοχαγός κι από εκείνους που είχαν προσχωρήσει και υποστήριζαν το «Κίνημα της Εθνικής Άμυνας» του Βενιζέλου. Αυτός ξεσήκωνε τον κόσμο. Έλεγε πως είναι εθνικό χρέος τα Κύθηρα να φύγουν απ’ την κυβέρνηση της Αθήνας και να πάνε με το κράτος της Θεσσαλονίκης, όπως είχαν κάνει η Κρήτη, η Λέσβος κι άλλα νησιά. Σημαντικός λόγος για όλα όσα έμελλε να συμβούν ήταν και το γεγονός ότι τα γερμανικά υποβρύχια υπερείχαν κι αλώνιζαν τη Μεσόγειο. Οι Άγγλοι ήθελαν μια ναυτική βάση για τα πολεμικά τους πλοία και σαν το πιο κατάλληλο νησί για τη δημιουργία μιας τέτοιας βάσης, θεωρήθηκε το Τσιρίγο, σαν το πιο κοντινό στο δυτικό πέρασμα της Μεσογείου προς το Αιγαίο. Ήρθε καΐκι απ’ την Κρήτη με Κρητικούς χωροφυλάκους να βοηθήσουν, με την παρουσία τους, τον Τσιτσίλια. Μα δεν κάθισαν πολύ, γιατί η κυβέρνηση της Αθήνας απείλησε με επέμβαση κι έφυγαν. Στις εφτά του Φλεβάρη του 1917 μαζεύτηκαν στο σχολείο του Ποταμού οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Από το 1914 είχαν καταργηθεί οι δύο Δήμοι στα Κύθηρα κι είχαν αντικατασταθεί από δέκα τέσσερις Κοινότητες. Εκεί αποφασίστηκε να συγκληθεί παλλαϊκή συνέλευση στην πλατεία του Ποταμού, με πρόεδρο τον αρχηγό των Φιλελευθέρων, Παναγιώτη Τσιτσίλια.
Πράγματι στην πλατεία, που ήδη είχε λάβει τ’ όνομα: «Ελευθερίου Βενιζέλου», συγκεντρώθηκαν οι Τσιριγώτες με γυναίκες και παιδιά. Ο Τσιτσίλιας σε ενθουσιώδες πλήθος ανέλυσε την πολιτική κατάσταση. Οι Κυθήριοι έχοντας νωπή τη μνήμη της επίσκεψης του Βενιζέλου, τις μεγαλειώδεις στιγμές που στον ίδιο χώρο είχαν βιώσει και θέλοντας να φανούν αντάξιοι του Στρατηγού Πάνου Κορωναίου, που η προτομή του τους συντρόφευε, διαμαρτυρήθηκαν για την επιστροφή του νησιού τους στο «γερμανόδουλο» κράτος των Αθηνών, όπως χαρακτηρίστηκε. Αρνήθηκαν αυτή την επιστροφή και ζήτησαν απ’ την «Εθνική κυβέρνηση» της Θεσσαλονίκης να εντάξει στην κυριαρχία της και τα Κύθηρα. Η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης υπογράφτηκε από τα είκοσι έξι μέλη της Επιτροπής του λαού, που τότε εκλέχτηκαν και επικυρώθηκε απ’ τον πρόεδρο της Κοινότητας του Ποταμού, τον Σπύρο Φαρδούλη.
Ο ενθουσιασμός ήταν πρωτοφανής. Ο Κοσμάς, όμως στους Καστέλους, ήταν προβληματισμένος. Δεν είχε πειστεί ότι όσα συνέβαιναν ήταν για καλό. Δεν πίστευε ότι ο διαφαινόμενος νέος πόλεμος θα έβγαινε σε καλό. «Κανένας πόλεμος δεν είναι καλός και καμιά ειρήνη κακή», έλεγε. Αποκλεισμένος στο νησί βρέθηκε κι ο πρωτοξάδελφός του, Κοσμάς κι αυτός. Είχε έρθει απ’ την Αλεξάνδρεια, φέρνοντας μαζί του μεγάλη εικόνα της Ανάστασης του Κυρίου, που αφιέρωσε στην νεόδμητη Λαριώτισσα. Στην Αλεξάνδρεια ευημερούσε, συνεχίζοντας την πατρογονική επιχείρηση του φημισμένου φούρνου. Οι συμπατριώτες του, εκτιμώντας την πολύπλευρη δράση και προσφορά του, τον είχαν αναδείξει σε πρόεδρο της αδελφότητάς τους. Αυτός καθησύχαζε τον συνονόματο εξάδελφό του:
-Άκου, Κοσμά, του ‘λεγε. Τα πράγματα θα φτιάξουν. Ο Βενιζέλος ξέρει τι κάνει. Οι σύμμαχοι θα νικήσουν και καλό είναι η Ελλάδα την ώρα της νίκης να βρεθεί σύμμαχος με τους νικητές. Οι Βούλγαροι κι οι Τούρκοι είναι με τους Γερμανούς. Κακό της κεφαλής τους. Θα δεις. Μέχρι την Πόλη και τη Σμύρνη θα φτάσουμε. Ο άλλος Κοσμάς κούνησε το κεφάλι του κι απάντησε:
-Άκουσε τώρα κι εμένα, ξάδελφε. Καλά τα λες και μακάρι έτσι να γίνουν. Μα όταν ένα κράτος μεγαλώνει τόσο γρήγορα, δεν προλαβαίνει να οργανωθεί. Είναι… πώς να στο πω;… «εικονικό». Όσο γρήγορα γίνεται μεγάλο, άλλο τόσο γρήγορα μπορεί να χάσει τα εδάφη του. Και τότε τι θα μείνει; Φτώχεια και δυστυχία, χώρια οι αδικοχαμένοι. Ώρες κράταγε η κουβέντα, στο τέλος τα ‘βρισκαν οι δυο Κοσμάδες. Βόηθαγε και το κρασάκι με το μοναδικό άρωμα, που μόνο το χώμα των Καστέλων, με τη δύναμη και τα μυστικά του, μπορεί να προσθέτει.
Τα διεθνή γεγονότα κι όσα συνέβαιναν στο νησί είχαν συνεπάρει τους Τσιριγώτες. Η Ένωση είχε συμβεί πριν πενήντα τρία χρόνια κι οι νέες γενιές των Κυθηρίων δεν είχαν βιώσει στιγμές παλιγγενεσίας, όπως άλλα μέρη της χώρας. Διψούσαν για συμμετοχή στη δόξα του Έθνους. Τελικά ο Τσιτσίλιας πρότεινε «Αυτονομία» και ένταξη των Κυθήρων στο πλευρό των συμμάχων, μιας και ουσιαστική ένωση με το κράτος της Θεσσαλονίκης, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν ήταν δυνατή. Οι διεργασίες για το παράτολμο τούτο διάβημα ήταν σύντομες κι ενθουσιώδεις. Η Αυτονομία απαιτούσε νέα διοίκηση και ως ξεχωριστή αρχή είχε χρεία από δική της σφραγίδα, που να πιστοποιεί την ύπαρξή της, την εξουσία της και τη γνησιότητα των εντολών της. Μα στα αποκλεισμένα Κύθηρα… πού να βρεθεί νέα σφραγίδα; Κι όμως, ένα χέρι σηκώθηκε όταν τέθηκε το θέμα δημόσια:
-Εγώ μπορώ να φτιάξω σφραγίδα. Είπε ένα αμούστακο παιδί. Όλοι ήξεραν τον Βαγγέλη… μα ότι μπορούσε να φτιάξει σφραγίδα, δεν το περίμεναν. Δούλευε το ξύλο στο βαρελάδικο και μάθαινε την τέχνη του βαρελά… άλλο, όμως, να ‘σαι ξυλογλύπτης. Ο Τσιτσίλιας δεν είχε καιρό για χάσιμο. Την Κυριακή έπρεπε όλα να ήταν έτοιμα. Έκανε σ’ ένα χαρτί το σχέδιο της σφραγίδας. Την έκανε στρογγυλή με δυο κύκλους, τον ένα μέσα στον άλλον. Ανάμεσά τους έγραψε κυκλικά: «ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ». Έδειξε το σχέδιο στον Βαγγέλη.
-Εντάξει Καβιέρη; Του είπε. Θα τα καταφέρεις; Κι απάντησε ο Βαγγέλης:
-Ναι Κύριε Παναγιώτη… μα άδεια μου φαίνετε στη μέση. Να σκαλίσω κι ένα κλαδί μυρτιάς στον μέσα κύκλο;
-Κάνε το Βαγγέλη… την Κυριακή το πρωί, όμως, να ‘ναι έτοιμη η σφραγίδα. Σύμφωνοι;
-Σύμφωνοι, κύριε Παναγιώτη. Θα ‘ναι. Το ‘πε ο Βαγγέλης Καβιέρης και το ‘κανε. Την Κυριακή το πρωί, στις πέντε του Μάρτη, οι πρόεδροι και των δέκα τεσσάρων κοινοτήτων των Κυθήρων συνήλθαν στο κοινοτικό γραφείο του Ποταμού, κατάλοιπο του Ενετικού πύργου. Εκεί εν ονόματι της ελευθερίας των λαών ανακήρυξαν την νήσον των Κυθήρων αυτόνομον, υπό το όνομα «Αυτόνομος Διοίκησις των Κυθήρων» και διοικητή της τον Παναγιώτη Τσιτσίλια. Το επίσημο έγγραφο υπέγραψαν όλοι οι πρόεδροι και το επικύρωσαν ο νέος διοικητής με τη νέα σφραγίδα του, καθώς κι ο ειρηνοδίκης Κυθήρων με τη δική του σφραγίδα, αυτήν δηλαδή που είχε ως έμβλημα τη βασιλική κορώνα. Απ’ τα σκαλιά του Κοινοτικού Γραφείου, κατάλοιπο του πύργου, που ο άρχοντας και κουρσάρος του νησιού, Παύλος Ευδαιμονογιάννης, πριν πολλούς αιώνες, είχε κτίσει, για να φυλά τα πλούτη και τα μυστικά του, διαβάστηκε η ανακήρυξη της Αυτονομίας. Ο κόσμος με τρανταχτά ζήτωωω! υποδέχτηκε τον νέο διοικητή του. Σε λίγες ημέρες ήλθε καΐκι απ’ την Κρήτη γεμάτο άλευρα κι άλλα τρόφιμα. Η Αυτόνομη Διοίκηση μοίρασε το φορτίο στις οικογένειες που είχαν την πιο μεγάλη ανάγκη. Από κει και πέρα τα πράγματα εξελίχθησαν γρήγορα. Ο βασιλιάς έφυγε για την Ελβετία κι ο Βενιζέλος γύρισε, θριαμβευτής, στην Αθήνα κι επανένωσε την Ελλάδα.




ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ MedINA


ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ


ΛΑΚΩΝΙΑ.Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας


Μολάοι
23/12
11.00′ – 13.30′
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Γέννησης του Χριστού.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν γιορτινά στολίδια, να κάνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και να στείλουν γράμμα στον ΄Αη Βασίλη.
Face painting για όλα τα παιδιά.
Θα προσφερθούν αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζεστό ποπ κορν.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας, Προοδευτικός Σύλλογος Μολάων, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μολάων, Σύλλογοι Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Μολάων
28/12
18.00′
Αίθουσα θεάτρου Γυμνασίου Μολάων Χρήστου Καρυτσιώτη: Θεατρική παράσταση με το έργο “Το δέντρο, το παιδί και οι βοηθοί του ΄Αη Βασίλη” σε διασκευή του έργου του Ευγένιου Τριβιζά “Ένα δέντρο μια φορά”.
Είσοδος ελεύθερη.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
29/12
11.00′ – 13.30′
Ελάτε να παίξουμε… στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Γέννησης του Χριστού.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια, να ακούσουν παραμύθια, να λύσουν γρίφους και να κερδίσουν δωράκια.
Διοργάνωση: Τοπικό Συμβούλιο ΔΚ Μολάων
3/1
19.00′
Αίθουσα Φιλαρμονικής: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Φιλαρμονικής της ΔΕ Μολάων.
Θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής με χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραγούδια, καθώς και τραγούδια ελλήνων συνθετών.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
Συκιά
27 & 28 -1-2018
18.00′ – 21.00′
Αύλειος χώρος του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου Συκέας: 4ο χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι. Καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να προσφέρουν ό,τι δεν χρειάζονται και είναι σε καλή κατάσταση.
Το παζάρι γίνεται από το Νομικό Πρόσωπο σε συνεργασία με το Σύλλογο Δεσποινίδων και Κυριών Συκέας.
Νεάπολη
26/12
18.00′
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης: Θεατρική παράσταση με το έργο “Το δέντρο, το παιδί και οι βοηθοί του Άη Βασίλη” σε διασκευή του έργου του Ευγένιου Τριβιζά “Ένα δέντρο μια φορά”. Είσοδος ελεύθερη.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
21/1
19.00′
Αίθουσα Φιλαρμονικής: Ευχές για όλους… Κοπή πίτας Φιλαρμονικής ΔΕ Βοιών.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
Παπαδιάνικα
27/12
18.00′
Αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημαρχείου: Παιδικό πρόγραμμα με τους Πι Πι και Παφ Πουφ.
Οι μικροί φίλοι θα διασκεδάσουν παρέα με το “παιχνιδιάρικο ξωτικό Παφ Πουφ”, τον “Τάρανδο”, την “Ποντικούλα” και τη “Βασιλίτσα”.
Θα προσφερθούν αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζεστό ποπ κορν.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
30/12
18.00′
Αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημαρχείου: Προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας για τους μικρούς φίλους.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
Μονεμβάσια
22/12
17.00′ – 19.00′
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην πλατεία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν γιορτινά στολίδια, να κάνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και να στείλουν γράμμα στον ΄Αη Βασίλη. Face painting για όλα τα παιδιά.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα παιδιά της Φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλογεράκου και η χορωδία Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση
του Γιώργου Αποστολάκου.
Θα προσφερθούν αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζεστό ποπ κορν.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας “Ρίζες”, ,Ένωση Γυναικών “Οι Μονεμβασιώτισσες”, Σύλλογος Πολιτιστικές Διαδρομές, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Μονεμβασίας.
Η εκδήλωση θα στηρίξει τις προσπάθειες του εθελοντικού οργανισμού “Το χαμόγελο του παιδιού”, συγκεντρώνοντας τρόφιμα.
28/12
16.30′
Πλατεία: Παιδικό πρόγραμμα με τους Πι Πι και Παφ Πουφ.
Οι μικροί φίλοι θα διασκεδάσουν παρέα με το “παιχνιδιάρικο ξωτικό Παφ Πουφ”, τον “Τάρανδο”, την “Ποντικούλα” και τη “Βασιλίτσα”.
Διοργάνωση: Νομικό Πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας
1/1
10.00′- 18.00′
Κάστρο: Επισκεφθείτε το φιλόξενο σπιτάκι στην πλατεία με το κανόνι. Εκεί θα σας περιμένουν γλυκά κεράσματα και πολλές εκπλήξεις από το Σύλλογο Επαγγελματιών του Κάστρου Μονεμβασίας.

Ευχές από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.


http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

EYXEΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


Το έκτακτο αντισταθμιστικό κοινωνικό μέρισμα ζητά ο Δήμαρχος Κυθήρων

Επικαλούμενος Υπουργική Απόφαση του 1992, που χαρακτηρίζει τα Κύθηρα «προβληματική περιοχή κατηγορίας Α’», με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νεκτάριο Σαντορινιό, ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ζητά να συμπεριληφθούν τα Κύθηρα και Αντικύθηρα στο ειδικό πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα, που δόθηκε στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, κάνοντας λόγο για «πολυετή αδικία», που χρίζει αποκατάστασης, αφού ουδέποτε τα δύο αυτά νησιά εντάχθηκαν στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. 

EYXEΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ


Ελένη Σταματάκη Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Αντιθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά 20/12/2017


Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης  «Αντιθέσεις»,  που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και  την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 - 18 με τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ.
 
Επίσης, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης, οι Αντιπεριφερειάρχες,  Πειραιά και Νήσων Γιώργος Γαβρίλης και Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι Βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη  και Θοδωρής Δρίτσας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Νίκος Διαμαντής καθώς και τοπικοί παράγοντες.

 
Πρόκειται για μια σημαντική, περιοδική έκθεση που έρχεται να συμπληρώσει τη βιογραφία της πόλης του Πειραιά  από την ίδρυση της τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό την «επανίδρυση» τον 19ο αι.  Η μοναδικότητα του μεγάλου λιμανιού που είναι μαζί πέρασμα, τόπος εγκατάστασης, καταφύγιο και ευκαιρία παρουσιάζεται μέσα από τις ποικίλες εκδοχές ταυτότητας που συνυπάρχουν στην πόλη. 

 
Από τους μέτοικους της αρχαιότητας στους πρόσφυγες του Μεσοπολέμου, από τους μεγαλοαστούς του 19ου αιώνα που «…με μια λέξη, διαμόρφωναν τον κόσμο σύμφωνα με τη δική τους εικόνα…» στον «όχλο» του λιμανιού του Πλάτωνα, από τα «καταγώγια» του 1920 στις ρωμαϊκές επαύλεις, από το Νεοκλασικισμό στην Ιπποδάμεια πολεοδομία η Αντίθεση στον Πειραιά υπήρχε πάντα για να αναπλάθει τους ανθρώπους και να ανανεώνει την ελπίδα για το μέλλον.

«Αντιθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
20 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018




ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


Πρόσκληση στα γυρίσματα της ταινίας «η Βαμβακού» Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσκληση στα γυρίσματα της ταινίας «η Βαμβακού»
Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων
«Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών»
στη Βαμβακού Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που γίνονται στη Βαμβακού, «το χωριό των παραμυθιών», στο διάστημα 25/12/2017 – 05/01/2018 συνεχίζονται τα γυρίσματα της ταινίας «η Βαμβακού».
Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν γυρίσματα τα οποία θα ξεκινήσουν στις 10:00 π.μ. για να ολοκληρωθούν στις 4:00 μ.μ. Θα συμμετέχουν οι χορωδίες Κοκκινόραχης, ΚΑΠΗ Δήμου Σπάρτης, Νεαπόλεως καθώς και ομάδες παιδιών με παραδοσιακά κάλαντα. Επίσης θα λάβουν μέρος η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης και η Φιλαρμονική Νεαπόλεως. Στις 08:30 π.μ. της ίδιας ημέρας θα τελεστεί θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Βαμβακούς.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα γυρίσματα, γονείς και παιδιά, θα πρέπει να παρευρίσκονται το αργότερο στις 10:30 π.μ. στη Βαμβακού.
Μπορείτε να ενημερώνεστε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο

Στόχος των όλων προσπαθειών μας είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών.




Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
Τ: 6983642825, 6976491598


ΛΑΚΩΝΙΑ.Δαφνι : «Έφυγε» σε ηλικία 44 ετών η Στρατηγουλα.

Απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών και κηδεύεται αυριο Παρασκευη 22-12- 2017 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργιου στο Δαφνι η Στρατηγουλα Σουρτζη του Σαραντου.
Η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει τις 14:00.
Ο θάνατος της Στρατηγουλας βύθισε στο πένθος τους κατοικους του Δαφνιου αλλά και όσους την γνώριζαν.
Η ιστοσελίδα μας συλλυπείται θερμά τον σύζυγό της Κωστα , τους γονεις της και τα τρια παιδια της και τους εύχεται την εξ Ύψους παρηγοριά
https://krokeai.gr/

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ-ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ-ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Υπογράφτηκε ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον ανάδοχο κ. Δημήτριο Αρμένη η σύμβαση για εκπόνηση της «Μελέτης Σκοπιμότητας και Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεως στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων ‘Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης΄’», δαπάνης 35.000,00€ με το Φ.Π.Α. και προσφερθείσα έκπτωση 10%. Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει το πρώτο, ουσιαστικό και πραγματικό βήμα για την αναβάθμιση του αεροδρομίου του νησιού μας και την αναμενόμενη επί χρόνια επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων, για την οποία στο παρελθόν είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες που όπως περίτρανα αποδείχθηκε δεν ανταποκρίνονταν καθόλου στην πραγματικότητα, κυρίως ως προς τα χρονικά όρια και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού έργου. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια η εκπόνηση όλων των απαραίτητων (τεχνικών και οικονομικών) μελετών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί πίστωση 400.000€ ήδη από την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία. Η μελέτη σκοπιμότητας αποτελεί το πρώτο και άκρως απαραίτητο βήμα για κάθε έργο αυτού του είδους και του βεληνεκούς.
Για την ιστορία αναφέρουμε τα εξής:
1. Η πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στα Κύθηρα έγινε στις 20/12/1971 σε χωμάτινο διάδρομο. Είχε προηγηθεί επίπονη προετοιμασία και προεργασία από σειρά Κυθηρίων που – κόντρα στις δυσχέρειες και παθογένειες της περιόδου – πίστεψαν στην ιδέα της δημιουργίας Αερολιμένος στα Κύθηρα και με προσωπική εργασία, κόπο, μόχθο και κόστος ανέλαβαν να ωριμάσουν τη σχετική διαδικασία.
2. Η Ολυμπιακή Αεροπορία αποφάσισε να εντάξει τα Κύθηρα στο επεκτεινόμενο τη δεκαετία του 1970 δίκτυό της με καθοριστική τη συμβολή του πρόωρα χαμένου Αλέξανδρου Ωνάση, και παρά το γεγονός ότι λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1964, δήλωνε εγγράφως στους ενδιαφερόμενους Κυθήριους ότι «δυνατότης εκτελέσεως τακτικών αεροπορικών δρομολογίων μετά των Κυθήρων δεν υφίσταται».
3. Ο σημερινός διάδρομος (02-20) κατασκευάστηκε το 1988 με αρχικό μήκος 1480μ και πλάτος 30μ., ενώ η πρώτη ναυλωμένη πτήση (charter) πραγματοποιήθηκε το 1992 από την εταιρεία Crossair και προορισμό τη Ζυρίχη.
4. Η κατασκευή του σημερινού διαδρόμου έγινε από την 6η ΜΟΜΑ, ενώ η πρώτη πίστωση για το έργο ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών εγκρίθηκε το 1982. Ο διάδρομος εγκαινιάσθηκε στις 12 Μαΐου 1988 από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπυρίδωνα Ράλλη και το Γ.Γ. του Υπουργείου, επιφανή Κυθήριο Γρηγόρη Λ. Κασιμάτη. Η φωτοσήμανση ολοκληρώθηκε το 1991.
5. Από τη διαδικασία κατασκευής του διαδρόμου, πέρα από την τεράστια συνεισφορά της Εγχωρίου Περιουσίας που διέθεσε τις εκτάσεις της, υπήρξε και απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, για ορισμένες από τις οποίες επιδικάστηκε προς μέρος των ιδιοκτητών χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με την με αρ. 7263/2005 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.
6. Ο πρώτος επιβατικός αεροσταθμός κατασκευάστηκε το 1971, ενώ το πρόγραμμα αναβάθμισης του Αερολιμένα ξεκίνησε ουσιαστικά το 2003 με την ολοκλήρωση των νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 2.550τ.μ. (1.720τ.μ. κλειστοί χώροι και 830τ.μ. ημιυπαίθριοι).
7. Το 2004 η Νομαρχία Πειραιά διαβιβάζει στο Υπουργείο Μεταφορών την υπ΄ αριθμό 10/2004 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά με την οποία ζητούσε να ονομαστεί ο αερολιμένας Κυθήρων σε «Γρηγόρης Λαμπρινού Κασιμάτης» σε αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει στο δημόσιο βίο και ιδιαίτερα στα Κύθηρα. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ.
8. Το 2007 εγκαταστάθηκε στον Αερολιμένα ραδιοβοήθημα αεροναυτιλίας τύπου VOR/DME.
9. Το 2010 το Τεχνικό Γραφείο Γεωργίου Συρμαλή εκπονεί Τεχνική Έκθεση για τη δυνατότητα επέκτασης του διαδρόμου και πραγματοποιεί μια αρχική χωροθέτηση της επέμβασης.
10. Το 2014 ο Αερολιμένας ονομάζεται σε «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» και η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας γίνεται τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.
11. Η Περιφέρεια Αττικής αποφασίζει, μετά από αίτημα του τότε Δημάρχου κ. Θεοδώρου Κουκούλη, επί διοίκησης του κ. Ιωάννη Σγουρού να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την επέκταση του διαδρόμου προσγειοαπογειώσεων στον Αερολιμένα Κυθήρων με 435.000€: 35.000€ για τη Μελέτη Σκοπιμότητας (απαραίτητη κατά την ΥΠΑ) και 400.000€ για τις πλήρεις τεχνικές και οικονομικές μελέτες καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Είχε προηγηθεί πολυετής και εκτενέστατη αλληλογραφία ανάμεσα στο Δήμο Κυθήρων και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την αναγκαιότητα του έργου. Ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα η καθ΄ ύλην αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή η Υ.Π.Α., απέφευγε ουσιωδώς να λάβει σαφή θέση για το έργο, ενώ σε επιστολή της προς το Δήμο Κυθήρων στις 24/3/2008 (αρ. πρωτ. 762), αναφέρει πλήρως ατεκμηρίωτα ότι το κόστος του έργου και των απαλλοτριώσεων «ξεπερνά τα 30.000.000€», παραπέμποντας ουσιαστικά τη διαδικασία στις καλένδες.
12. Η διαδικασία μπαίνει σε νέα τροχιά όταν στις 7/11/2014, η τότε διοίκηση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας επί προεδρίας Ιωάννη Βέζου σε συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή, πραγματοποιεί δημόσια ανακοίνωση με την οποία αφού δημοσιεύει επικαιροποιημένο τοπογραφικό της έκτασης στην οποία θα επεκταθεί ο διάδρομος (235 στρέμματα, εφαπτόμενα στην υπάρχουσα ΒΑ περίφραξη του Αερολιμένα), καλεί όποιον έχει έννομο συμφέρον (δηλαδή έννομη ιδιοκτησία στον χώρο) να υποβάλει σχετική αντίρρηση. Η ανάρτηση διαρκεί μέχρι τις 10/1/2015 και συνοδεύεται από αναλυτική οριζοντιογραφία του χώρου σε κλίμακα 1:5000. Η ανάρτηση, πέρα από τις ιστοσελίδες του Δήμου Κυθήρων, της Εγχωρίου Περιουσίας και των τοπικών Μ.Μ.Ε. δημοσιεύεται και σε ημερήσιες εφημερίδες του Πειραιά.
13. Παράλληλα με την ανάρτηση, ο Δήμος Κυθήρων και η Εγχώριος Περιουσία συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα στις 2/3/2015 η Νομική Υπηρεσία της Π.Ε. Πειραιά και Νήσων να αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα ότι «η επίμαχη περιοχή ανήκει στην αποκλειστική διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων».
14. Χωρίς καμία χρονοτριβή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ορίζει εκπροσώπους της για την παροχή οδηγιών εκπόνησης της Μελέτης Σκοπιμότητας.
15. Στις 10/9/2015, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την με αριθμό 265/2015 απόφασή του εγκρίνει τη σύναψη και τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας και Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την Επέκταση του Διαδρόμου Προσγειώσεως στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, προϋπολογισμού 35.000,00€ με το Φ.Π.Α.
16. Η μελέτη δημοπρατείται στις 3/8/2016 όμως ο διαγωνισμός αποβαίνει δυστυχώς άγονος. Λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε ο Νόμος 4412/2016 (8/8/2016) που άλλαξε όλες τις διαδικασίες δημοπράτησης έργων και μελετών με αποτέλεσμα να απαιτηθεί σχεδόν 1 ολόκληρο έτος μέχρι την έκδοση των νέων τευχών δημοπράτησης και την επαναδημοπράτηση της μελέτης στις 6/6/2017, οπότε και υποβλήθηκε προσφορά από την Τεχνική Εταιρεία «Δημήτριος Αρμένης».
Η ανάδοχος Εταιρεία θα συνεργαστεί στενά με το Δήμο Κυθήρων, την Εγχώριο Περιουσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας, που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την επέκταση του διαδρόμου αλλά και το γενικό σχέδιο ανάπτυξης του Αερολιμένα, με κύριο θέμα τη δυνατότητα παροχής αεροπορικού καυσίμου για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών, ζήτημα που τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί σε νέα βάση χάρη στις ενέργειες του νέου Αερολιμενάρχη.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την Εγχώριο Περιουσία, για την εκπόνηση του συνόλου των μελετών προϋπολογισμού 400.000€ προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Με βάση την υπογραφείσα σύμβαση, η προθεσμία του αναδόχου για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της Μελέτης Σκοπιμότητας είναι 12 εβδομάδες.
Για το Δήμο Κυθήρων και την Περιφέρεια Αττικής, η αναβάθμιση του Αερολιμένα Κυθήρων συνιστά μείζονα προτεραιότητα για την ανάπτυξη του νησιού. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν είναι απλό, ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς τέτοιας έκτασης και φύσεως έργα πρέπει να πληρούν αυστηρές νομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που αφορούν όχι μόνο στις εθνικές επιταγές αλλά και στις ευρωπαϊκές και διεθνείς (ICAO, EASA, κ.λπ.). Η έναρξη εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας είναι το απαραίτητο πρώτο ουσιαστικό βήμα για την διαδικασία αυτή και επιτεύχθηκε χάρη στις διαρκείς και επίμονες προσπάθειες της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων.
Για την κατασκευή του Αερολιμένα Κυθήρων υπήρξαν κατά το παρελθόν επιφανείς Κυθήριοι που πίστεψαν και υλοποίησαν την ιδέα αυτή, ενίοτε με το Κράτος να στέκεται εχθρικά απέναντί τους ή στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορα, για τους οποίους θα υπάρξει αναλυτική αναφορά με νεότερο Δελτίο Τύπου.
Πηγή: www.kythira.gr

ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ "ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ"

Η ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ , ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ.

ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε.ΛΟΓΩ ΠΟΛΥ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ "ΙΟΝΙΣ"



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ.Τι ακριβώς είπε ο Αϊνστάιν…


Τι ακριβώς είπε ο Αϊνστάιν…
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό οι πολιτικοί αρχηγοί μπήκαν και στα χωράφια της φυσικής επιστήμης. Καλό είναι αυτό, η αλήθεια είναι, και μακάρι να συνέβαινε πιο συχνά.
Θέλοντας λοιπόν ν ο κ. Μητσοτάκης να δείξει την «παράνοια» της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη φράση «Παράνοια είναι το να κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα» αποδίδοντάς την στον Αϊνστάιν.  Ο κ. Τσίπρας φάνηκε ότι δεν διαφώνησε με το περιεχόμενο της πρότασης, απέδωσε όμως την πατρότητά της κάπου στο διαδίκτυο και όχι στον Αϊνστάιν. Και ενώ πράγματι ως προς την πατρότητα της πρότασης ο κ. Τσίπρας είχε δίκιο, εντούτοις και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έκαναν λάθος για το περιεχόμενο της πρότασης το οποίο σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική επιστήμη είναι εσφαλμένο.
Ο Αϊνστάιν, μιας και αναφέρθηκε το όνομά του, είχε πει κάτι άλλο που θα μπορούσε να συσχετισθεί άμεσα με τα παραπάνω λεχθέντα. Είχε πει λοιπόν γύρω στα 1944 ότι «…δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Θεός παίζει ζάρια…»  αντιδρώντας σφόδρα στον καινούργιο επαναστατικό κλάδο της φυσικής που γιγαντώνονταν εκείνη την εποχή και που έβαζε στο περιθώριο την Βεβαιότητα και τον απόλυτο ντετερμινισμό και έθετε στο επίκεντρο την πιθανότητα. Ο κόσμος είναι πιθανοκρατικός δηλαδή εγγενώς απρόβλεπτος. Τα ίδια αίτια δεν οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μόνον πιθανότητες μπορούν να υπολογισθούν. Ένα σύστημα με τις ίδιες αρχικές συνθήκες και μέσα στο ίδιο πεδίο αλληλεπιδράσεων καταλήγει κάθε φορά σε διαφορετική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι στον κβαντικό κόσμο που ζούμε (κοινωνία, οικονομία, πολιτική, σύμπαν…) μπορεί κανείς να κάνει τα ίδια πράγματα και να έρχονται κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα.
Ο Αϊνστάιν λοιπόν είχε άδικο. Για τις αντίθετες απόψεις του στην θεμελιώδη αυτή ιδέα της κβαντομηχανικής ιστορικά δεν δικαιώθηκε. Πολλές δεκαετίες αργότερα όταν πλέον η κβαντομηχανική εγκαθιδρύθηκε ως θεωρία περιωπής στη σύγχρονη φυσική επιστήμη επαληθευόμενη πλήρως θεωρητικά και πειραματικά, ο διάσημος σύγχρονος φυσικός Στήβεν Χώκιν απάντησε στον Αϊνστάιν ως εξής  “ Άλμπερτ, ο Θεός όχι μόνον παίζει ζάρια αλλά τα ρίχνει σε μέρη που δεν μπορούμε να τα βρούμε "!!
Κατά τον ίδιο τρόπο, έσφαλαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί όσον αφορά το παραπάνω απόφθεγμα που χρησιμοποίησαν στην ομιλία τους !

Δημήτρης Φατσέας

Φυσικός