Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑ -ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.(ΦΩΤΟ)

Δελτίο τύπου ΤΚ.Κυθηρων Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής άναψαν απόψε τα νέα φωτιστικά στην είσοδο της Χώρας. Ένα πολύ σκοτεινό σημείο πλέον φωτίζεται συμβάλλοντας στην οδική ασφάλεια. Ο Δήμος έχει τοποθετήσει νέο φωτισμό στην Πλατεία Στάη, στο Parking (όπου το περιμετρικό δίκτυο φωτισμού θα ολοκληρωθεί σύντομα), ενώ προγραμματίζει περιμετρικό φωτισμό στην αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου, όπου επίσης είναι πολύ σκοτεινά. Στο χώρο του Parking ολοκληρώθηκε το έργο αντιστήριξης και επέκτασης που αύξησε τον διαθέσιμο χώρο, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικό σύστημα πυρόσβεσης. Έχουν πλακοστρωθεί σοκάκια μέσα στον οικισμό και αναμένεται η ολοκλήρωση της δικαστικής διένεξης για το Μαρκάτο ώστε να τελειώσουν οι μελέτες. Με τις παρεμβάσεις αυτές η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα έχει δώσει δείγματα γραφής για την πρωτεύουσα του νησιού μας. Μέσα στο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η πιστοποίηση της παιδικής χαράς και ο δρόμος προς το Κοιμητήριο Χώρας που ξεκινάει άμεσα ενώ η μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος στο κτίριο του πρώην Επαρχείου θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή αποδεσμεύοντας το σημερινό κτίριο στους πρόποδες του Κάστρου που προγραμματίζεται να στεγάσει πολιτιστικές δράσεις μετά την ανακαίνισή του. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους υπαλλήλους του Δήμου μας για τη στήριξή τους στα αιτήματα της Τοπικής Κοινότητας. Ολα αυτα τα ζητουσα απο το 2010 αλλα δεν ειχαν γινει. Εγιναν και γινονται με την παρουσα διοικηση. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τα έργα και στα υπόλοιπα χωριά της Τ.Κ.
Δημήτρης Ι. Καλλίγερος Πρόεδρος Τ.Κ. Κυθήρων

Τοίχος πάρκινγκ και πυροσβεστικός κρουνός


Νέα φώτα εισόδου

Προκήρυξη υποτροφιών κληροδοτήματος "ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΗ" Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


«Σεισμός» στην Εκπαίδευση της Λακωνίας! Τα ταξί διακόπτουν τη μεταφορά μαθητών

Στον «αέρα» βρίσκεται η μεταφορά μαθητών στη Λακωνία, καθώς οι οδηγοί ταξί του νομού -που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες- ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε διακοπή του έργου, μετά την απόφαση του αρμόδιου Επιτρόπου να μην εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής. Έτσι, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες παιδιά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη μετάβαση από και προς τις σχολικές μονάδες, γεγονός που απειλεί να  «εκτροχιάσει» τη φετινή σχολική χρονιά. «Θύματα» είναι, κυρίως, οι μαθητές ειδικών κατηγοριών (άτομα με ειδικές ανάγκες και κάτοικοι απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών της Λακωνίας), αλλά και οι οδηγοί ταξί οι οποίοι -παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν- διαπιστώνουν απογοητευμένοι ότι οι κόποι τους δεν ανταμείβονται. Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες οδηγοί είναι η εξόφληση πληρωμών για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017 έως Δεκεμβρίου 2017 (σε πρώτη φάση), οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, αν και υπήρχαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις.
Οι οδηγοί από τις πέντε κοινοπραξίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (Σπάρτης, Γυθείου, Ευρώτα, Ε.Λ.Ι.Α., Μέσα Μάνης) και ο Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός ΣΥΝ.ΠΕ. Ραδιοταξί Γυθείου έχουν φτάσει στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. «Δεν αντέχουμε άλλο, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι ρυθμίσεις, ο ΦΠΑ, ο ασφαλιστικός φορέας τους, ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας, σε κάποιες περιπτώσεις» ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ευρώτα, κ. Γιάννης Μαρτσούκος, υπογραμμίζοντας ότι η διορία που έχουν δώσει τα ταξί της περιοχής Ευρώτα εκπνέει την Πέμπτη 15/2 και από Παρασκευή διακόπτεται η μεταφορά μαθητών.
Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Ροϊνός από τα ταξί της Σπάρτης, συμφώνησε με τον συνάδελφό του για τη αδυναμία των οδηγών ταξί να ανταποκριθούν στις οικονομικές οφειλές τους, ενώ για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία άψογη διακήρυξη όρων διαγωνισμού από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο περιφερειάρχης και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης (από την κεντρική αρχή στην Τρίπολη) αποφάσισαν να καταργήσουν τον διαγωνισμό και έτσι να οδηγήσουν τον Επίτροπο να μην εγκρίνει τα δεδουλευμένα των ταξί, με το αιτιολογικό ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομη».
Ο κ. Ροϊνός ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε τη μεταφορά, δεν είναι “καπρίτσιο” των οδηγών, καθώς τίθεται θέμα νομιμότητας». Σύμφωνα με το ίδιο, το πρόβλημα που έχει ανακύψει, μπορεί να επιλυθεί «μόνο με νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών», ενώ επεσήμανε ότι για τον σκοπό αυτό θα υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις και ενέργειες το επόμενο διάστημα.
«Απόφαση Οικονομικής 
Επιτροπής και όχι Τατούλη»
Στον αντίποδα, πληροφορίες από κύκλους της ΠΕ Λακωνίας, ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έγκειται σε απόφαση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αλλά της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία δεν ενέκρινε τους όρους της νέας σύμβασης, επιθυμώντας να διαχειριστεί το διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών στο  σύνολο των νομών της Περιφέρειας.
Όλοι πλέον βρίσκονται εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης-απάντησης της Περιφέρειας και των ενεργειών που θα αναληφθούν από την Κυβέρνηση για το σοβαρό θέμα, το οποίο απειλεί να «ανατινάξει» το «οικοδόμημα» της φετινής σχολικής χρονιάς στη Λακωνία.
Η επιστολή των ταξί στον Τατούλη
Οι πέντε κοινοπραξίες και ο συνεταιρισμός ταξί της Λακωνίας είχαν αποστείλει επιστολή στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, από τις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, στην οποία εξέθεταν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και ζητούσαν την άμεση εξεύρεση λύσης.
Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Περιφερειάρχη
Όλες οι Κοινοπραξίες ΤΑΞΙ της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (ΣΠΑΡΤΗΣ, ΓΥΘΕΙΟΥ, ΕΥΡΩΤΑΣ, Ε.Λ.Ι.Α., ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ) και ο Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός ΣΥΝ.ΠΕ. Ραδιοταξί Γυθείου σας ενημερώνουμε ότι έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία περιθώρια της συνέχισης εκτέλεσης του έργου της μεταφοράς των μαθητών, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης απόδοσης χρημάτων επί εκτελεσθέντος και τιμολογηθέντος έργου.
Ειδικότερα:
- Ενώ τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται και κατανέμει στις Περιφέρειες της Χώρας χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών,   
- Ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας, σε συνεργασία με την ΥΔΕ Λακωνίας -μέχρι και την τελευταία πληρωμή τιμολογίων μας (30/31-12-16)- ανταποκρίνονταν σε λογικό και σύντομο χρόνο κάθε φορά που υπήρχε κατανομή από το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες και ειδικότερα η ενταλματοποίηση, ο έλεγχος και η απόδοση των οφειλομένων προς τους προμηθευτές, ολοκληρώνονταν το αργότερο σε είκοσι μέρες από την σχετική κατανομή.
-  Ενώ ήδη φτάνουμε στις εξήντα (60) ημέρες από την ημέρα (21-11-17) που έχει αποδοθεί για τη μεταφορά μαθητών το ποσό 6.520.500,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 1.509.600,00 € για την Π.Ε. Λακωνίας, ουδείς μεταφορέας στην Πελοπόννησο δεν έχει λάβει τα οφειλόμενα, πλην του ΚΤΕΛ Αρκαδίας που πριν τις γιορτές (20-12-17) πληρώθηκαν τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017 συνολικού ποσού 265.509,63 € (βλ. Ένταλμα: ΑΔΑ: 6ΗΙ17Λ1-ΠΜΘ).
Σημειώστε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση απεκάλυπτε την πληρωμή του έργου έως και το τέλος του 2017. Περαιτέρω, από υπόλοιπα της προηγούμενης χρηματοδότησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 31-10-17, ήταν δυνατή η πληρωμή αναδόχων για τιμολόγια Σεπτεμβρίου 2017.
Όλη αυτή η εν γένει πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο χρόνο τη θεωρούμε απαράδεκτη και πέραν κάθε ορθής συναλλακτικής αξίας και λογικής.
Εμείς ως νομικές οντότητες, οικονομικοί φορείς, προμηθευτές σας, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, οι προμηθευτές μας δηλαδή, εκμεταλλευτές των οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς, ήδη έχουμε καταβάλει -όπως και υποχρεούμαστε- τον ΦΠΑ του μήνα Σεπτεμβρίου 2017 και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα υποχρεούμαστε να καταβάλουμε τον ΦΠΑ του 4ου Τριμήνου 2017. Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η μη απόδοση του ΦΠΑ, αλλά και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχουμε ως επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε όλους μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, δεδομένου ρυθμίσεων και, ακριβώς, η μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων, όπως η μη απόδοση έστω και μιας δόσης θέτει εκτός ρύθμισης τον οφειλέτη. Επιπλέον, σημειώστε ότι αυτή την περίοδο ουδείς πρατηριούχος μας πιστώνει για την προμήθεια καυσίμων.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία που αναπτύσσουμε κατά την προσκόμιση -ανά μήνα- των σχετικών τιμολογίων προς τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Π.Ε. Λακωνίας, υποβοηθά τον έλεγχο αυτών· βεβαιότατα, ο μικρός αριθμός προμηθευτών στην Π.Ε. Λακωνίας καθιστά εύκολο και σύντομο τον έλεγχο και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πληρωμή των αντίστοιχων τιμολογίων μας.
Θεωρούμε ως μίνιμουμ υποχρέωσή σας και σας παρακαλούμε να αναλάβατε σχετική δέσμευση προς τούτο, πριν κλείσει ο τρέχων μήνας, να πιστωθούν τα τιμολόγια που αφορούν την εκτέλεση του έργου Σεπτεμβρίου & Οκτωβρίου 2017 και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018 τα τιμολόγια του Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2017.
Εν κατακλείδι, σας επαναλαμβάνουμε ότι, εάν δεν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα στη απόδοση των οφειλομένων, αδυνατούμε να συνεχίσουμε την εκτέλεση του έργου όπου και θα βρεθούμε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να διακόψουμε τη μεταφορά των μαθητών».

http://www.lakonikos.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συγκέντρωση το Σάββατο για τη μόλυνση του ποταμού Ευρώτα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μόλυνση του ποταμού Ευρώτα διοργανώνει ομάδα πολιτών το Σάββατο 17/2 και ώρα 12.00′ το μεσημέρι στη γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα.

Την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί κοπή, να γίνει με συνείδηση


Όταν ανακοινώθηκε η κοπή των καμένων, επικίνδυνων δέντρων απτό δήμο, η αλήθεια είναι ότι χάρηκα για δυο λόγους! Ο καθαρισμός της περιοχής απαραίτητος για την αρμονία της φύσης και η καύση των ξύλων, αναγκαία για κάθε σπιτικό! Τη πρώτη μέρα, αλλά και τις επόμενες, οι οδηγίες του αντιδημάρχου κ. Κομηνού, απολύτως σαφείς! " Προσοχή στη σωματική σας ακεραιότητα, η κοπή των δέντρων να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος και η καύση των μη χρήσιμων, επιτακτική"! 
Τη πρώτη μέρα στη περιοχή, αν και πολύς ο κόσμος, το ενενήντα τοις εκατό όλοι τιθασευμένοι! 
Τη τελευταία όμως Παρασκευή, υπήρξαν πολλοί οι ασυνείδητοι που έκοψαν και μετέφεραν στις ιδιοκτησίες τους τα ξύλα, αφήνοντας πίσω μεγάλο μέγεθος αχρήστων χωρίς να έρθουν ούτε την επόμενη να τα κάψουν! Πέρα απτό άσχημο θέαμα, σήμερα που έφευγα απτό Μυλοπόταμο , χρειάστηκε να κατέβω σε αρκετά σημεία να μετατοπίσω τις φούντες των δέντρων που έκλειναν το δρόμο! Ο αέρας πολύ εύκολα τα μετέτρεψε σε εμπόδια! Ας λειτουργούμε με συνείδηση κύριοι! Η περιοχή, αν δε το καταλάβατε το καλοκαίρι, πλήγηκε ανεπανόρθωτα από την ανεκδιήγητη φωτιά! Μην επιβαρύνουμε άλλο τη φύση! Κατανοώ την αναγκαιότητα του ξύλου σε κάθε σπιτικό κι εγώ τα χρειάζομαι σε καφενείο και σπίτι, αλλά όλα με σεβασμό! Σεβασμό προς το συνάνθρωπο και πρώτιστος στη φύση που κάνει προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές της! Μη θέλουμε ο καθένας μας ξεχωριστή αστυνόμευση για να πράττουμε τα απαραίτητα! 
Θερμοπαρακαλώ, την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί κοπή, να γίνει με συνείδηση !

Kalliopi Karidi

ΠΟΡΤΕΣ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

14 Φεβρουαρίου σήμερα και η μέρα είναι αφιερωμένη στις βιβλιοθήκες, στους βιβλιοθηκάριους και στους φίλους των βιβλιοθηκών. Ημέρα αφιερωμένη στο βιβλίο και δεν μπορώ να μην κάνω κάποιες μελαγχολικές σκέψεις για την κατάσταση που επικρατεί στη δική ΜΑΣ βιβλιοθήκη από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα.
Κάποτε υπήρξε ένας άνθρωπος με αγάπη για τα βιβλία αλλά και με όραμα να μπει το βιβλίο στην καθημερινή ζωή του νησιού στήνοντας μια Δημοτική βιβλιοθήκη.Το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και ο Δημήτρης Κουτραφούρης (ο άνθρωπος με το όραμα) έστησε τη βιβλιοθήκη με τα πρώτα βιβλία από δωρεές να μπαίνουν στον ήδη χαρακτηρισμένο χώρο. Λίγο αργότερα με προσωπικές του ενέργειες δόθηκε η έγκριση από τον οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών να μεταφερθούν τα βιβλία (βιβλία που άλλα είχαν αρχίσει να μουχλιάζουν και άλλα  τα έτρωγαν τα ποντίκια) από το Λειβάδι στα Κοντολιάνικα. 
Η βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί σε καθημερινή βάση (ακόμη και τις Κυριακές) με μια ομάδα εθελοντών. Για το κεντρικό τμήμα έχουν ειπωθεί πολλά από άλλους που ξέρουν καλύτερα τα γεγονότα, εγώ θα πω δυο λόγια για το παιδικό τμήμα που τα βιβλία του μπήκαν στα ράφια με πολύ κόπο από τρεις ανθρώπους. Το τμήμα αυτό μάζευε πάντοτε πολλά παιδιά γύρω του με αποκορύφωμα την εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη της Φρύνης Δρίζου. Σε εκείνη την εκδήλωση παρουσιάστηκε ,από το 30μελές Παιδικό Θεατρικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης, το έργο της Φρύνης Δρίζου  "Η Συνέλευση των Ζώων"  και η Αγνή Στρουμπούλη μάς αφηγήθηκε Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο πολύ γνωστή. κουτσομπολίστικη διάθεση και λαϊκίστικη διασπορά ψευδών καταστάσεων που δήθεν επικρατούσαν στη Βιβλιοθήκη οδήγησαν τον κύριο Κουτραφούρη να παραιτηθεί από τη θέση του εθελοντή κι εμένα να εγκαταλείψω το παιδικό τμήμα.
Τι έγινε όμως στα σχεδόν τρία χρόνια που κύλησαν από τότε;
Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει την υποβάθμιση της βιβλιοθήκης, τόσο από την τραγική μείωση του ωραρίου λειτουργίας (αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτή μόνο για 7 ώρες την εβδομάδα!) και τη συνεχή εναλλαγή των υπευθύνων, όσο και από τις ανύπαρκτες εκδηλώσεις. Επίσης αν ανατρέξει κάποιος στο Φ.Β της βιβλιοθήκης και κάνει τη σύγκριση στην προ Σταθάτου εποχή λειτουργίας του θα δει την ποιοτική διαφορά των αναρτήσεων. Αναρτήσεις που δεν ήταν copy paste ή πίνακας ανακοινώσεων αλλά μηνιαίες στήλες μικρών δοκιμιακών διαμαντιών. Να αφήσουμε βέβαια στην άκρη τις "λαμπρές" στιγμές-μετά τον Αύγουστο του 2015- που η βιβλιοθήκη πετούσε ή χάριζε βιβλία - όπως ο Ιούλιος Βέρν-  που θεωρούσε παρωχημένα! 
Κλείνοντας δίνω σήμερα στη δημοσιότητα μια επιστολή που λόγω σεμνότητας του διαχειριστή του Φ.Β (Δημήτρη Κουτραφούρη) δεν είχε δημοσιοποιηθεί τότε.
Με την ευχή αυτή η σπουδαία μέρα του βιβλίου κ των βιβλιοθηκών να γιορταστεί κάποτε στο νησί όπως της αξίζει.
Σοφία Νέζη.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΩΣ ΚΥΨΕΛΗ
            -   μ’ ένα βλέμμα μακρινό και κοντινό  -

Χρειάζεται πάντα να κρατήσεις μιαν απόσταση, για να διακρίνεις καθαρά.
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που ωρίμασαν κάποιες σκέψεις μου για τη θεατρική Ομάδα του παιδικού τμήματος της Βιβλιοθήκης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Σοφία Νέζη – Κουτραφούρη, που υπήρξε η ψυχή του όλου εγχειρήματος.
Επιλογή Έργου,  Σύσταση Ομάδας παιδιών – ηθοποιών, κινητοποίηση όλων των Συντελεστών για Μουσική - Τραγούδια, Σκηνικά, Ρούχα, Μάσκες, Υποβολείο, Φωτισμούς… που κυρίως ήταν γονείς παιδιών.
Μια Ομάδα από μικρές ηλικίες μέχρι και προεφηβεία, χωρίς ανάλογη εμπειρία και με τις ιδιαιτερότητες αυτών των ηλικιών.
Παιδιά από διάφορα σημεία του Νησιού, που πολλές φορές η ίδια η Σοφία μετέφερε. Και μετά η υπομονετική δουλειά να συντονίσει – σκηνοθετήσει
τα παιδιά που διάλεγαν μόνα τον ρόλο τους, που κάθε λίγο και λιγάκι έρχονταν καινούργια με την επιθυμία να συμμετάσχουν, ή δυστροπούσαν συγκρίνοντας το μέγεθος ή την «προβολή» άλλου ρόλου κ.λπ. τα οποία η Σοφία αντιμετώπισε ως ουσιαστική Εμψυχώτρια, θέλοντας να δώσει ευκαιρίες σε όσα παιδιά το επιθυμούσαν.
Και πάλι ως Εμψυχώτρια να κινητοποιήσει μαμάδες που ήξεραν να ζωγραφίζουν ή να κατασκευάζουν κι έτσι μια μεγάλη Ομάδα απ’ όλες τις ηλικίες να πλαισιώσει την Παράσταση, που όταν την παρακολουθήσαμε θαυμάσαμε το αποτέλεσμα!

Έχουμε λοιπόν μια Βιβλιοθήκη που μέσα από την θεατρική δραστηριότητα τράβηξε σαν μέλι τα παιδιά, βούϊξε, ζωντάνεψε, κάλεσε και την υπόλοιπη Κοινότητα να συμμετάσχει και αργότερα πήγε κι αλλού να παρουσιάσει το Έργο.
Τέτοιες δράσεις, από εμπνευσμένους και ακάματους ανθρώπους χρειάζονται
για να λειτουργήσει η Ομάδα – γιατί σήμερα τα παιδιά μας επικοινωνούν με κινητά και κομπιούτερ – για να ζωντανεύει ένας χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα βιβλία, για να μυούνται τα παιδιά στην ανάληψη ευθύνης και την ουσιαστική έκθεση στους άλλους.

Πολλές φορές η Σοφία μοιράστηκε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της μαζί μου, καθ’ όλη τη διάρκεια του «ανεβάσματος» της Παράστασης και  ξέρω καλά πως το ένστικτό της, η αγάπη της για τα παιδιά, η προσωπική της καλλιέργεια την οδήγησαν αλάνθαστα σ’ ένα ζηλευτό αποτέλεσμα.

Τώρα στην έτοιμη δουλειά, μπορεί κανείς να κάνει πολλές παρατηρήσεις,
αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το πιο σημαντικό στα πλαίσια της Βιβλιοθήκης είναι η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!
Και για όλη αυτή τη διαδρομή αξίζει στην Σοφία ένα δέκα με τόνο!

                                     Αγνή Στρουμπούλη
         Αφηγήτρια Παραμυθιών / Παραγωγός Εκπομπών Λόγου στην ΕΡΑ

Μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση στη μνήμη της Φρύνης Δρίζου και το κείμενο της φίλης Αγνής Στρουμπούλ



ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ